Šípek nad zlato.

 

Šípková růže, krása i užitek v jednom keři.

%C5%A1%C3%ADpkov%C3%A1%20r%C5%AF%C5%BEe

V květnu záplava nádherně vonících růží světle až tmavě zbarvených květů.

Proč je šípek tak skvělý?

Čaj z šípků se doporučuje při únavě a pro zvýšení odolnosti proti chřipce.

Dále pak je vhodný při infekčních onemocněních ledvin.Takže kdo trpí na záněty močáku, možná si k brusinkám dopřeje i další červené bobulky. Díky kombinaci vitaminu C, rutinu a vápníku jsou šípky skvělým přírodním lékem proti onemocnění dásní a paradentóze. Obsahuje i vitamíny a  A a  K , které jsou rovněž velmi prospěšné. 

2017-05-18-09-22-10-1-900x579

Šípek skromně a důstojně zdobí krajinu pozdního podzimu svými sytě červenými až červenofialovými bobulkami.

Nemusíte se bát tmavé barvy šípku.

Správně usušený šípek poznáte, když jej zmáčknete.

Praská a drtí se, nedosušený je naopak pružný. Usušený šípek má tmavě červenou až tmavě hnědofialovou barvu. Šípek může být barvou až červenofialový v čerstvém stavu,pak po sušení bývá také tmavší. Ne každý má doma prostor k sušení šípků na sluníčku, nebo sušičku ovoce. Nemusíte se tedy bát tmavší barvy, která je příčinou strojového sušení. Umělým teplem při určitých stupních se snadno docílí toho, aby se zachovaly všechny důležité látky, které plod obsahuje. Sušením při nižších teplotách můžeme totiž ztratit vitamin C a plody mohou podlehnout plísním.

 šípek-plod

A co semínka, malé zbraně uvnitř šípku?

Šípkové plody vlastně nejsou plody, ale souplodí nažek

– to jsou právě ona semínka. Kdo zná šípky, jistě ví, že je vevnitř spousta pichlavých chloupků. Dalo by se říct, že je to velmi nebezpečná zbraň. Kdo si je v čaji řádně nepřecedil, určitě má představu o tom, jaké by to bylo kousnout do kaktusu. A co pak, když je někomu zákeřně nasypete za tričko? Jako by se válel ve skelné vatě. Podruhé už to nikdo nechce.

Jak správně přecedit šípky?

Samozřejmě lze kýženého výsledku dosáhnout přes velmi jemné sítko nebo ještě lépe přes plátýnko. Další možností je nadrcené šípky řádně povařit. Tím se ale připravíte o cenné látky, které souplodí nabízí. Proto raději zvolte tu pracnější variantu, nebudete litovat.

šípek-čaj

Jak nejlépe připravit šípkový nápoj?

  • Největší množství prospěšných látek z šípku dostanete vylouhováním za studena.  20 až 30 gramů šípku s 1litrem vody necháte celou dlouhou noc. Výluh pak můžete pít studený, nebo ohřát, ne však víc, než na 80 °C.

  • Pokud chcete zvolit rychlejší variantu, můžete 10 gramů šípků namáčet v 0,5 litru vody tak půl hodinky a pak přivést k varu a nechat odstát.

  • Pokud použijete šípky půlené a zbavené semen, připravíte čaj takto. Asi 2 čajové lžičky  zalijete 3 dcl vroucí vody. Pak 5 až 8 minut necháte uvolnit.

Vždy raději přeceďte, ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu přípravy, to víte, semínka...

Samozřejmě nejsnazší varianta je porcovaný čaj z šípků. Takže každý dle svého gusta a časových možností :)

A nezapomeňte, šípek je zkrátka super!