Šípek plod celý sušený.

Kód: A39-580/100
9 hodnocení
od 40 Kč / ks

Zvolte variantu

Šípky zvyšují celkovou odolnost organismu, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve. V první řadě se šípky používají ve formě čaje při chřipce a nachlazení, ale i při cévních onemocněních a parodontóze. Plody šípkové růže mají též svíravé, močopudné, protianemické, očišťující a celkově posilující účinky.

 

Detailní informace

Hmotnost: 100 g
Objednáno | A39-580/100
40 Kč / ks
Hmotnost: 250 g
Objednáno | A39-580/250
69 Kč / ks
Hmotnost: 1 kg
Skladem | A39-580/1 K
178 Kč / ks

Detailní popis produktu

Plody šípku jsou významnou součástí denního preventivního chuťového čaje, například v kombinaci s borůvkou, jahodou, mátou a podobně. Šípky se zpracovávají do posilujících sirupů a ovocných nápojů, džemů a marmelád, jež jsou v lidovém léčitelství oblíbenými prostředky k prevenci a léčení nemocí z nachlazení.

Použití Šípek

Plod šípku má příznivý vliv na posílení těla při astmatu, chřipce, rýmě a nachlazení, při avitaminóze, močových kamenech, katarech močového měchýře a močových cest. Šípkový čaj dobře pomůže při průjmu, zácpě, škrkavkách, krvácení, stavech nervové podrážděnosti a nespavosti a při celkovém vyčerpání.

Příprava Šípek

Sušené plody spařte vodou 70°C teplou a nechte déle vylouhovat, aby se co nejméně zničil jejich vzácný obsah. Šípky lze krátce povařit -asi 10g drcených plodů louhujeme 1 hod v 0,5l studené vody, uvedeme do varu, necháme odstát. Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Proč je tak tmavý? Správně usušený šípek poznáte, když jej zmáčknete. Praská a drtí se, nedosušený je naopak pružný. Usušený šípek má tmavě červenou až tmavě hnědofialovou barvu. Šípek může být barvou až červenofialový v čerstvém stavu,pak po sušení bývá také tmavší. Ne každý má doma prostor k sušení šípků na sluníčku, nebo sušičku ovoce. Nemusíte se tedy bát tmavší barvy, která je příčinou strojového sušení. Umělým teplem při určitých stupních se snadno docílí toho, aby se zachovaly všechny důležité látky, které plod obsahuje. Sušením při nižších teplotách můžeme totiž ztratit vitamin C a plody mohou podlehnout plísním.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole: